Vajon mindent úgy csinálsz, ahogy kellene?

Ahhoz, hogy valóban élvezhessük a teázást, nem csupán az ízlésünknek megfelelő, minőségi terméket kell kiválasztanunk, hiszen konkrétan a teakészítés folyamata is rengeteget számít.

Az igazi teakedvelők szálas teát fogyasztanak, de mint tudjuk ezen belül van zöld, fekete vagy éppen vörös tea is. Ezek termesztése, előállítása is eltérő, így elkészítésük ugyancsak más-más módszereket kíván meg. Fontos a víz típusa, hogy mennyi ideig áztatjuk és az is, hogy miben!

A szálas tea esetében lényeges, hogy légmentesen záródó edényben tároljuk, hiszen így hosszabb távon megőrizhetjük aromáját. Talán kevesen tudják, de a tea elkészítése során nem szabad fém eszközöket igénybe venni. Ez az anyag ugyanis semlegesítheti a tea bizonyos gyógyhatásait. Amennyiben tehát nagyobb mennyiséget készítünk el egyben, alkalmazzunk üveg vagy porcelán kannákat. Persze egyből mehet egy nagyobb kerámia vagy porcelán bögrébe is. Mindezek után tehát egyértelmű, hogy a fém teatojásokat el kell felejtenünk. Ezt helyettesíthetjük papír- vagy textilszűrővel, illetve bizonyos bögrék saját porcelán szűrővel rendelkeznek, melyek szintén kiváló megoldást nyújthatnak ezen a téren. Arra is érdemes odafigyelni, hogyha nem tudjuk rendesen takarítani a rendelkezésre álló szűrőt, akkor egy teatípushoz mindig csak egyet használjunk, hogy ne keveredjenek az ízek.

A víz és az áztatás

A teakészítés esetében a legjobb, ha a víz a tisztított, melyben nincs annyi klór vagy vas. Természetesen, ha a környékünkön lágy, esetleg fél lágy víz folyik a csapból, az is megfelelő lehet, csak egy picit érdemesebb tovább forralni. A nagyon klóros vizek azonban semmiképp sem alkalmasak a teához. Vásárolhatunk forrás- vagy ásványvizeket is hozzá, de olyat, amely nem tartalmaz széndioxidot, valamint ásványtartalma sem magas.

A gyümölcs és vörös teákat leönthetjük forrásban lévő vízzel, viszont a gyógyteákat tanácsosabb a forrásban lévő vízhez adni. A fekete teákat is készíthetjük az utóbbi módszerrel, viszont 4 percnél tovább nem szabad őket áztatni. Valójában minél apróbb szálú a tea, annál rövidebb ideig ajánlatos a vízben hagyni, hiszen hamarabb kioldódik belőle az illat, az aroma.

Amennyiben a zöld teát 100 fokos vízzel forrázzuk le, elviselhetetlenül keserű lesz az íze, hiszen rengeteg csersav oldódik ki belőle. Mivel a legtöbb esetben így készítik, sokan nincsenek is oda érte, hiszen ily módon tényleg rossz ízélményben lehet részünk. Kétféleképpen érdemes csinálni: vagy átforrázzuk, és áztatjuk 20-30 másodpercig, mielőtt leöntenék, vagy maximum 80 fokos vízben áztatjuk legfeljebb 2-3 percig.

Hazánkban édesen, esetleg citromlével megspékelve fogyasztjuk a teát, azonban egy helyesen elkészített, minőségi teába nem feltétlenül kell se cukor, se méz, se édesítő, a citromléről pedig ne is beszéljünk. Mézet egyébként sem szabad túl forró vízbe tenni, hiszen egészségre káros anyagok oldódnak ki belőle.