A sütés-főzés nyáron egy igazi tortúra tud lenni a hőségben. Motivációnk és kreativitásunk ilyenkor kissé alábbhagy, így cikkünkben némi lendületet szeretnénk átadni, hiszen enni a melegben is kell.

Zöldségek, gyümölcsök

Mindenféleképpen érdemes kihasználni a szezon nyújtotta friss terméseket. Gyümölcsökből nem csupán süteményeket, hanem leveseket is készíthetünk. Ezek már csak azért is esnek kiváltképp jól, mivel hidegen tálalhatók. Szinte bármely gyümölcs megfelel a célnak: szilvából, almából, körtéből, meggyből, barackból is ínycsiklandó leveseket készíthetünk. Az alapanyagokat botmixerrel pépesítve, krémleveseket is pillanatok alatt összedobhatunk.
A zsírosabb húsokat ajánlatos lecserélni zöldségekre, hiszen azokból is rengeteg áll rendelkezésünkre ebben az évszakban. Padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, zöldborsó, spenót, cékla, karfiol – csak, hogy párat említsünk meg közülük. Főzelékeket, leveseket vagy akár pörkölteket is készíthetünk belőlük, valamint grillezhetjük, tölthetjük őket. Az igazi forró napokon ugyanis nem csupán folyadékra van szükségünk, hanem vitaminokra, ásványi anyagokra is. Ebből kifolyólag válik rendkívül fontossá, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt iktassunk be étrendünkbe.

Tejtermékek

A tejről és belőle készült termékekből napjainkban megoszlanak a vélemények laktóz tartalmuk miatt. Nyilvánvalóan, akik erre érzékenyek, nem fogyaszthatják őket, azonban alapvetően az egészséges étrend részét képezik. Aki nem laktóz-érzékeny, nyugodtan beiktathat az étrendjébe zsírszegény tejtermékeket (natúr joghurt, kefir, túró, sajtok), de természetesen csak mértékkel. A kefir és a joghurt különösképpen jótékony hatással bír az emésztésre, és emellett vitaminokat is tartalmaz. A mindenféle adalékanyagokkal, aromákkal dúsított jégkrémek helyett, könnyedén készíthetünk tejtermékekből és gyümölcsökből hűsítő desszerteket. Ez nem csupán egészségünkre nézve jó megoldás, mivel a sütés-főzés okozta kellemetlenségeket is elkerülhetjük vele.

Halak, húsok

Ugyan a halféléket (vagy legalábbis a biztonságosabb minőségűeket) viszonylag magas áron szerezhetjük be, tápértéküket figyelembe véve viszont megtérülő befektetésnek bizonyulhatnak. Köztudott, hogy a hal kitűnő omega-3 zsírsav és fehérje forrás, de ezen felül D, B2, B6, és B12 vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Sütve, főzve, rántva is kiváló, valamint készíthetünk belőle leveseket, vagy akár salátákat is megspékelhetünk vele. Halakon túl a soványabb húsokat érdemesebb a nagy hőségben előnyben részesíteni, amelyek nem terhelik meg annyira a szervezetet. Az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb elkészítési mód, ha sütőzacskóban tesszük őket a sütőbe. Melléjük tehetünk zöldségeket vagy akár gyümölcsöket is, melyek együtt átpárolódva mennyei ízélményt eredményeznek.