Napjainkban a konyha otthonunk egyik legtöbb energiát felemésztő helyisége, ezért jobban oda kellene figyelnünk, hogy a sütés-főzés során minél kevesebb áramot, gázt vegyünk igénybe, minél kevesebb hulladékot termeljünk.

A konyha berendezése

Ennek első lépése, hogy a gépek, berendezések legalább A, de inkább A+ vagy A++ energiaosztályúak legyenek. Ezek lényegesen kevesebbet fogyasztanak, mint elődeik. A hűtőszekrény ugye éjjel-nappal eszi az áramot, tehát pénztárcánknak sem mindegy, hogy milyen energiafogyasztású. Emellett fontos, hogy amikor csak tehetjük, saját kezeinket használjuk. Nagyon kényelmes tud lenni egy elektromos kés, konzervnyitó vagy reszelő, de mindezek nélkül pár évvel ezelőtt még tökéletesen megvoltunk. Időt ugyan megspórolunk velünk, valójában azonban nem annyit, ami ténylegesen megérné környezetünket figyelembe véve. Hiába spórolunk időt, ha a Földet kizsigereljük, nem?

Az élelmiszerek

A hipermarketekben gyakran már-már dühítőnek találjuk egy-egy élelmiszer árát, ennek ellenére nagyon sok konyhai hulladékot termelünk, pazarlunk. A legtöbb háztartásban a zöldség és gyümölcs héjak például azonnal a szemetesben végzik, annak ellenére, hogy sokan megveszik a szárított gyümölcshéjakat, amelyek kiválóan alkalmazhatók különféle ételek ízesítésére. A citrusfélék héját megmosva, lereszelve ki lehet őket szárítani száraz és meleg helyre téve házilag, de akár édesség is készíthető belőlük. A kandírozott narancs- és citromhéj többek között nagyon finom, melyeknek a bolti kilós ára 6-8 ezer forint között mozog!

A lepucolt zöldséghéjakat pedig nagyon sok állat megeszi. Előfordulhat, hogy nekünk éppen nincs ilyenünk, de akár egy szomszédnak, egy barátnak vagy egy családtagnak lehet. A rágcsálók, mint például a közkedvelt csincsillák is, előszerettel fogyasztják el a répa, a krumpli és sok más zöldség és gyümölcs héját. Az pedig szinte említést sem érdemel, hogy a szárazabbnak titulált kenyérből, zsömléből vagy kifliből készíthetünk zsemlemorzsát panírhoz, vagy éppen beáztatva fasírt alapanyagként is tökéletesek lehetnek.

A szelektív hulladékgyűjtés

A hulladékot szelektálva gyűjtsük: külön a műanyagokat (palackokat), üveget, papírt (termékcsomagolásokat). Sok mindent azonban ezek közül sem muszáj kidobni. A befőttes üvegekbe eltehetünk lekvárokat, befőtteket, de akár tárolóedényként is funkcionálhatnak. Nem csak élelmiszereket tarthatunk bennük, hanem mondjuk szögeket, csavarokat és mindenféle apróságot. Egy kis kreativitással esztétikus lakberendezési tárgyak, kellékek készülhetnek belőlük. Egy-egy termék erősebb csomagolással rendelkezik, melyek kicsit kidekorálva szintén stílusos és praktikus elemei lehetnek otthonunknak.

A konyha eszközei

Az olajjal ugyancsak spórolhatunk például kerámia vagy egyéb tapadásmentes bevonatú edények, tepsik használatával, hiszen azokba kevés zsiradék szükséges csak. Emellett hasznos lehet a sütőpapírok használata, melyekből a legjobb, ha szilikonosat veszünk, ugyanis azt mosogatás után rengetegszer tudjuk még használni.