Napjaink rohanó világában nem egyszerű odafigyelni arra, hogy étrendünk kiegyensúlyozott legyen, egészséges ételekből épüljön fel, és emellett testsúlyunk se gyarapodjon tőle.

Amennyiben hétköznap nem saját főztre, hanem menüs étkeztetésre kell hagyatkoznunk, akkor gyakorlatilag nincs is beleszólásunk abba, hogy milyen ételeket, és általuk tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe.

Gyakran már nem is csinálunk ebből olyan nagy ügyet: gyors le tudjuk az ebédet 10-20 perc alatt, hogy ne üres gyomorral folytassuk tovább a munkát. Sokszor csak szendvicset vagy valami egyéb hideg élelmiszert viszünk a munkába, iskolába, és aztán majd otthon eszünk meleg ételt vacsorára.

Utóbbival nincs is semmi gond, hiszen egy kiadós ebéd csak hátráltatná az embert a munkában, mivel nincs idő rendesen „kipihenni”. A probléma ott kezdődik, ha este, éhesen hazaérve egyszerű szénhidrátokban gazdag ételeket veszünk magunkhoz. Nem feltétlenül kell salátán élni, hiszen szénhidrátra is szüksége van a szervezetnek, de nem egyszerű, hanem összetett szénhidrátokra.

Fogyókúra és a szénhidrátok

Ez azért fontos, mert a szervezet az egyszerű szénhidrátokat gyorsan lebontja cukorrá, mely hirtelen felugró, majd leeső vércukor szintet eredményez. Ebből kifolyólag sokkal hamarabb leszünk újra éhesek, hiába ettünk meg egy jó nagy adag ételt. Az ilyen jellegű ételek gyakori, rendszeres fogyasztása pedig előbb-utóbb cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ennek kiküszöbölése nem olyan bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel.

A finomlisztet és az azokból készült ételeket cseréljük le teljes kiőrlésű társaikra. Száraztésztákból is széles választékban lehet kapni már teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, a süteményekbe pedig használjunk például zabpehely őrleményt vagy mandulalisztet.

Napraforgó olaj helyett részesítsük előnyben az extra szűz olívaolajat, de amikor csak tehetjük kerüljük a zsiradékok használatát. Hús tekintetében szárnyas húsokat, legfőképpen csirkemellet fogyasszunk, melyet hallal egészítsünk ki. Ezek vitamin- és ásványi anyag tartalmuk mellett, értékes fehérjéket tartalmaznak, melyek nem a zsír-, hanem az izomszöveteket táplálják.

Sose együk túl magunkat, inkább együnk keveset többször, amit lehetőleg egyenletesen osszunk el a nap folyamán. Nem szabad éheztetni testünket, hiszen az igaz, hogy olyankor a tartalékokat használja fel a szervezet, de az ezt követően bevitt élelmiszerek ugyancsak a „tartalékba” kerülnek majd vissza.