A konyha egy kisgyermek számára rendkívül izgalmas hely, hiszen tele van sok érdekes holmival. Néha még felnőttként is érnek minket balesetek, egy gyermek számára pedig igen csak veszélyes hely lehet.

Az első javaslatunk egy gyerekbiztos konyha kialakításához, amely talán alap dolog, hogy él- és sarokvédőket lehetőleg mindenhová helyezzünk fel, ahová csak szükséges lehet. Ez nem kerül sokba, akár házilag is megoldhatjuk otthon fellelhető alapanyagokból, de az általa nyújtott védelem igenis sokat számít.

A tűzhely szintén balesetveszélyes. A legegyszerűbb a szélére felszerelni egy védőperemet, melynek köszönhetően a kisgyermek nem tudja elérni a főzőfelületet, és az éppen készülő, tűzforró ételeket sem tudja magára borítani. Ezzel kapcsolatban megoldást jelenthet egy indukciós tűzhely is, amelynek főzőlapja nem meleg, hiszen a hő csak magában az edényben jön létre. Persze ebben az esetben is kell a védőperem, hogy ne tudja lerántani a forró ételt.

Gyerekbiztos zárakra is szükség van, ha meg szeretnéd akadályozni a baleseteket. A sütő ajtajára kötelező jelleggel szerelj fel egyet, hogy azt működés közben semmiképp se tudja kinyitni a kíváncsi csemete. A konyhaszekrény ajtajaira és fiókjaira is fontos a zár, hiszen tartalmuktól függetlenül bőven elegendő baj az is, ha „csak” az ujját, kezét csípi be.

Kisgyerekek esetében az üveg ajtajú konyhabútorokról ajánlatos lemondani, hiszen ezek akár komolyabb sérülésekhez is vezethetnek. Nagyon fontos továbbá, hogy a konyhai kisgépeket olyan helyen tároljuk, ahol semmiképp sem érik el a gyerekek. A konnektorokra helyez fel egy műanyagból készült dugót.

A vegyszereket, fűszereket, gyógynövényeket és ehhez hasonló termékeket mindenféleképpen zárt szekrényben tartsd. Terítő helyett – amelyek lelógó csücskét előszeretettel húznak meg a gyerekek – pedig használj tányéralátéteket.