Az egészséges ételeknél az alapanyagok kiválasztásán és a változatosságon túl elkészítési módjuk is nagyon fontos szerepet játszik.

Az első és legfontosabb a zsiradékok kérdése. A zsír a szervezet számára a létfontosságú makrotápanyagok egyike, például a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is szükséges. Ennek ellenére nem kell nagy mennyiségben szervezetünkbe juttatni. Nem is csak a zsírosabb húsok, olajban sütött ételek által viszünk be zsírt, hiszen a tejtermékekben, bizonyos magvakban, a kenyérben, és persze az édességek többségében is nagyobb mennyiségű zsír lelhető fel. Ebből kifolyólag érdemes a sütés-főzés terén minimalizálni vagy teljesen mellőzni az olaj, zsír használatát.

A zsiradék minimalizálása

Ehhez alkalmazhatunk sütőpapírt, sütőzacskókat, illetve olyan edényeket, amelyekben kevés zsiradék hozzáadása esetén sem ég vagy ragad le a készülő étel. A hőálló üvegtálak, kerámia bevonatos edények például tökéletesek erre a célra. A zsiradékok tekintetében pedig szerezzünk be telített zsírsavakat tartalmazó olajakat, zsírokat. Ilyen például az extra szűz olívaolaj vagy a kókuszzsír.

A sütés-főzés

A főzés, forralás során az élelmiszerek veszítenek tápanyagtartalmukból. Ebből kifolyólag ajánlatos inkább párolni az ételek, vagy minél kevesebb vízben, minél kevesebb ideig főzni őket. Ezáltal nem csupán intenzívebb ízű fogásokat készíthetünk, hiszen vitamin és ásványianyag tartalmuk is magasabb lesz.

A húsokat sütőzacskóban vagy grillezve készítsük el, így nem csupán megkíméljük magunkat a felesleges zsíroktól, hanem ízre is finomabb, tápanyagokban gazdagabb ételeket fogyaszthatunk. Grillezés előtt ne sózzuk meg a hússzeleteket, ugyanis ennek hatására azok nedvességet engednek, amellyel együtt a vitamin és ásványi anyag tartalmukból is veszítenek.

Az olaj használata

Amennyiben nem tudjuk elkerülni az olaj használatát, akkor a lehető legrövidebb ideig süssük benne az ételt, hiszen minél tovább hagyjuk benne, annál több olajat szív magába. Ezt követően jó alaposan csepegtessük le róla a felesleget, majd papírtörlő segítségével a maradékot is itassuk fel.

Böngéssz kedvedre sütőtáljaink között, ha szeretnél egy masszív alapot az egészséges ételek elkészítéséhez!