Sütés zsiradék nélkül – lehetséges!

Az egyik makrótápanyag a zsír, melyre szervezetünknek ugyan szüksége van, azonban csak kis mennyiségben. Az élelmiszerek egy része egyébként is tartalmazza, így nem feltétlenül egészséges, ha még pluszba beviszünk belőle az olajban vagy zsírban sült ételekkel is.

Már azzal sokat tehetünk ezen a téren, ha tapadásmentes bevonatú edényekben sütünk és főzünk. Ez lehet teflon, kerámia vagy gránit bevonat, de a lényeg mindegyik esetében egyaránt az, hogy nem ragad le bennük a készülő fogás kevés zsiradék hozzáadása esetén sem. Egy masszív, rozsdamentes acél lábasban például könnyen oda tud égni a hagyma vagy akármilyen alapanyag, ha nem rakunk alá elég olajat vagy zsírt. Előbbiek esetében azonban ilyesmit nem tapasztalhatunk, tehát használatukkal már csökkenthetjük a sütés-főzés során felhasznált zsiradék mennyiségét.

Amikor azonban csak tehetjük, teljes mértékben mellőzzük az étolaj vagy az állati eredetű zsír használatát. Hogyan? Például sütőzacskóval. Ez több szempontból is tartogat számunkra pozitívumokat. Egyrészt nem kell az alapanyagokhoz plusz zsiradékot tenni a zacskóba, másrészt a saját levükben, aromájukban fognak átpárolódni és sülni, így sokkal intenzívebb ízvilágú ételt kapunk végeredményül. Mindemellett rendkívül egyszerű is a használatuk. Összevágjuk az alapanyagokat, befűszerezzük őket, majd betesszük a zacskóba és már mehet is így a sütőbe. Húsok mellé egyből tehetjük a köretet is: krumplit, zöldségeket. Ha kellő mennyiségű levet engedtek az élelmiszerek, egyszerűen kiszedjük őket a zacskóból egy sütőtálba, és mehetnek is vissza a sütőbe a levükkel együtt (amiben benne van a húsból kisült zsír), hogy szépen átpiruljanak.

Egy másik opció az olaj vagy zsír elkerülésére a sütőpapír. Ezen húsokat ugyan nem érdemes sütni, de azért sok fogás szóba jöhet. Leginkább sütemények terén hasznosítható, hiszen tökéletesen kiválthatja a lisztezett-vajazott tepsiket. Egy sima piskóta kisütéséhez pedig többször is felhasználhatjuk ugyanazt a papírt, így költséghatékony megoldásnak is minősül egyben. Krumplit, zöldségeket is süthetünk rajta, akárcsak omlettet, és hasonló finomságokat.

Fontos tudni, hogy a sütéssel és főzéssel az élelmiszerek sokat veszítenek tápanyag tartalmukból, viszont párolással vagy grillezéssel megőrizhetjük a bennük rejlő vitaminok és ásványi anyagok javarészét. A pároláshoz szintén nem szükséges zsír, a grillezéshez sem kell számottevő mennyiség belőle a hús vagy zöldség pácba. Utóbbi esetében pedig étolaj helyett, extra szűz olívaolaj alkalmazása javasolt.