Olaszországban egészen a 16. századra nyúlik vissza a száraztészták előállítása, felhasználása. Ebből kifolyólag sem véletlen, hogy napjainkban már legalább 350 típusú olasz száraztészta alakult ki, hiszen régiónként eltérő összetevőkből készítik, változatos formákban.

A hosszúkás, vékony tészták

Természetesen most nem fogunk több száz száraztésztát bemutatni, csupán a legnépszerűbbeket. A hosszúkás, vékony tészták között például ott van a cérnametéltünkhöz hasonlítható capellini, illetve fedellini. Ezek levesek gazdagítására szolgálnak, de kicsit tartalmasabbak, mint a magyar levestészták. A metéltünk olasz verziója a tagliatelle, vagy a szélesebb, fodros szegélyű lasagnette, valamint ott a spagetti és makaróni is a hosszúkás tésztafajták sorában.

A formázott tésztáfélék

A formázott tészták között az egyik legközkedveltebb a kosárformájú pappardelle, amit természetes alapanyagokkal zöldre is szoktak színezni. A tészták zöld színét általában a spenót adja, a pirosas tónust pedig a cékla. Ezen túl persze ugyancsak gyakran használják a masnira hasonlítható farfalle, a spirálisan csavart fussili és a bordázott felületű penne tésztákat is. Ezek a sűrűbb szósszal rendelkező ételek alapanyagaként ideálisak, hiszen felszívják és átveszik a szaft ízvilágát.

Rakott tésztaételekhez

Mindezeken túl vannak külön rakott, sült tésztákhoz ideális tésztafajták, mint a lasagne vagy a cannelloni. Ezeket ugyebár rétegezve kell egy tepsibe helyezni, közéjük ragut tenni, amelynek nedvesség tartalmának köszönhetően a sütés végére kellőképpen átpuhul a tészta.

Alapvető eltérés az olasz és a magyar tészták között, hogy előbbiek alapanyagai között általában nem szerepel a tojás, és többnyire durumlisztből készítik őket. Ez egy magasabb fehérjetartalmú, könnyedén elkészíthető tésztát eredményez.

Ha kedvet kaptál egy ínycsiklandó tésztaételhez, nézz szét száraztészta kínálatunkban, ahol a legjobb minőségű, magyar termékek közül válogathatsz!