A hétköznapok során gyakran nehezen vesszük rá magunkat a főzésre, főleg ha kizárólag magunkról kell gondoskodnunk. Az esetek többségében kikapunk valami félkész terméket a fagyasztóból, vagy éppen az instant ételeket hívjuk segítségül.

Sokan egy darabig a hétvégéiket áldozzák rá, hogy előre főzzenek maguknak a hétre, de mivel az a kis pihenésre szánt idő is kárba vész felhagynak vele. A menüs étkeztetés talán olcsónak tűnik, pedig sokat spórolhatunk, ha magunknak főzünk. Így egyrészt mindig olyan ételeket ehetünk, amelyeket ténylegesen kedvelünk, másrészt pontosan tudjuk, miből és mennyit tartalmaz.

Az egyik leggyorsabban elkészíthető húsfajta a csirkemell, körülbelül 30 perc alatt átsül, átfő. Emellett egészséges is, hiszen nem tartalmaz szénhidrátot, viszont rengeteg fehérje lelhető fel benne, amely nem zsír-, hanem izomszöveteinket táplálja. Vásárlás után ezért ne a fagyasztóba tegyük, hanem az eltervezett fogás alapján fűszerezzük, pácoljuk be. Rántva kissé hizlaló a panírból kifolyólag, ami nem mellesleg időigényes is, így ebben csak ritkán gondolkodjunk. Vághatjuk csíkokra, szeletekre, kockákra, így számtalanféle étel összedobható belőle. Sóval és egy kevés extra szűz olívaolajjal a hűtőszekrényben pár napig tárolhatjuk anélkül, hogy bármi baja lenne, így munka után hazaérve csak elő kell venni, és gyorsan elkészíthető. Ezen felül természetesen kerülhetnek bele kedvenc fűszereink, illetve amit a tervezett fogás megkíván. Így nem csupán intenzívebb ízvilágú különlegességeket ehetünk, de még időt is alig fog igénybe venni.

A zsiradék használatának csökkentése érdekében szóba jöhetnek kerámia vagy gránit bevonatos edények, kerámia vagy hőálló üveg sütőtálak, amelyek használatához csupán kevés olaj vagy zsír szükséges. Ha azonban teljes mértékben mellőzni szeretnénk ezeket, akkor a tepsit kibélelhetjük sütőpapírral, vagy alkalmazhatunk sütőzacskókat is. Amennyiben utóbbiban sütjük ki a húst, levet enged, és abban fog átpárolódni, teljes mértékben megőrizve saját aromáját. Amikor már majdnem kész, kivehetjük a zacskóból, hogy szép pirosra süljön át a külseje.

A grillezés is szóba jöhet, melynek során veszítenek a legkevesebbet az alapanyagok ásványi anyag és vitamin tartalmukból. Ilyenkor azonban nem szabad előzetesen besózni a húst vagy a zöldségeket, hiszen úgy nedvességet engednek, amitől kiszáradnak, megégnek. Emiatt szurkálni sem szabad őket, szükség esetén lapáttal fordítsuk a készülő élelmiszert. Amennyiben ízlésünkhöz mérten mégis szárazra sikerülne az adott fogás, tálaljunk hozzá szószokat, mártásokat. Ha diétázunk, akkor persze ne tartár mártás legyen az első gondolatunk, hanem valami pépesített zöldségekből készített, fűszerezett mártogatós.

Köretnek nem feltétlenül kell nekiállnunk rizst vagy tésztát főzni, krumplit sütni. A sütőzacskóba egyébként is tehetünk krumplit, illetve zöldségeket, de a legegészségesebb, ha friss salátát készítünk magunknak. Amíg sül a hús, bőven van időnk megpucolni, felaprítani a zöldségeket, gyümölcsöket. Öntetként pedig tökéletes lehet, ha összekeverünk joghurtot kaporral és egy pici sóval, valamint kiváló megoldás lehet az olívaolaj egy kevés citromlével gazdagítva.

Webáruházunk kínálatában grillezéshez is találsz edényeket, de kerámia bevonatos termékek terén is van miből válogatni!