A tradicionális hazai ételekben leggyakrabban használt fűszerek közé sorolhatjuk a pirospaprikát, a kaprot, a majorannát, vagy például a köményt. Ezek adják a magyar gasztronómia jellegzetes ízvilágát.

Őrölt pirospaprika

Az egyik legnépszerűbb hazai fűszerünk, hiszen olyan jellegzetes magyar ételek alapvető hozzávalója, mint a gulyás, a pörkölt, a halászlé vagy a csikós tokány. Fizikai-kémiai adottságai alapján: csemege, édes-nemes, rózsa és különleges fajtáit különböztetjük meg. Mindegyik típusból létezik csípős, mérsékelten csípős és csípősségmentes. Ezen tulajdonságát kapszaicin tartalma határozza meg.

Kapor

Minden magyar család fűszerei között kiemelt helyen szerepel a kapor. Ez a fűszernövény, mely a kovászos uborka és a tökfőzelék nélkülözhetetlen összetevője, a Földközi-tenger és India közötti térségből származik. Íze jellegzetesen édeskés, kiválóan passzol a hal- és gombaételekhez, salátákhoz, cukkinihez, de akár a rántottát is különlegesebbé tehetjük használatával.

Majoranna

A magyar oregánóként is számon tartott fűszer eredetileg Kis-Ázsiából származik. E fűszernövény leveleit és virágait frissen és szárítva is egyaránt felhasználhatjuk ételeinkben. Többek között baromfihúsok töltetékébe, főzelékekbe, ragukba illik, de fűszerezhetünk vele sült húsokat, kolbászt, illetve hurkát is. Gyógyhatásai kevésbé ismeretesek, pedig megkönnyíti  az emésztést, valamint étvágyfokozó hatással is rendelkezik.

Kömény

A köményt igen széleskörűen használjuk fel a gasztronómia területén.  Egyfelől a kolbász és sült húsok gyakori ízesítője, másfelől káposztás ételek, mint a savanyú káposzta, a töltött káposzta vagy a székelykáposzta elengedhetetlen hozzávalója. Ezen felül sokféle levest, főzeléket fűszerezhetünk vele, továbbá pogácsába és egyéb pékárukba is tökéletesen megállja a helyét.

Ha kedvet kaptál te is egy igazi magyaros étel elkészítésére, akkor figyelmedbe ajánljuk csabai finom falatok, kenyértésztában sült csülök, káposztás kelt gombóc receptjeinket!